Ze vsi

Blog a recepty

Rýže #1: Arborio, Basmati, divoká, jasmínová i další. Objevte rýži

Rýže #1: Arborio, Basmati, divoká, jasmínová i další. Objevte rýži

Rýže, vědecky známá jako Oryza sativa, je druh obiloviny, která je základní potravinou pro více než polovinu světové populace. Tato výživná a univerzální potravina je klíčovou složkou mnoha diet, známá svou schopností adaptace na různé kulinářské techniky a chutě. Rýže může být použitá jako hlavní jídlo, příloha, nebo dokonce i v dezertech, což ukazuje její neuvěřitelnou flexibilitu v kuchyni. Zrna, která spojují svět a obohacují stoly. Zjistěte o rýži více v prvním díle rýžového seriálu.

číst více…
Recept: Lahodná chlebíčková veka, pomalu kynutá

Recept: Lahodná chlebíčková veka, pomalu kynutá

Jaké je české národní oslavové jídlo? Obložené chlebíčky! Jsou mým oblíbeným jídlem, něco jako tuzemská verze španělských jednohubek tapas. Základem lahodných chlebíčků je pořádná veka. Jenže ta „tuková“ z obchodu mi moc nechutná. A protože jsem doposud neobjevil nějaký dobrý recept, postavil jsem svůj. Do receptu jsem zakomponoval své poznatky z pečení francouzského i italského pečiva spojené s delší fermentací těsta. Vyzkoušejte.

číst více…
Jak jsem začal s kukuřicí – tortilly a nachos

Jak jsem začal s kukuřicí – tortilly a nachos

Produkty z kukuřice mě zajímají už mnoho let, doteď jen jako konzumenta. Tím však nemám na mysli popcorn nebo bourbon, který je z větší části z kukuřice vyrobený taky. Jednou z mých oblíbených je mexická kuchyně, tortilly nebo třeba nachos. Tak jsem si je zkusil vytvořit. Jak to dopadlo?

číst více…
Jak jsem upekl mramorový chléb Šumava

Jak jsem upekl mramorový chléb Šumava

Chléb Šumava je asi nejklasičtější tuzemský chlebový model posledních 50 let. Receptura uvádí zhruba stejný podíl pšeničné a žitné mouky. Už mnoho let jej peču z kvásku. Dá se ještě nějak vylepšit? Pracuju na tom. Mrkněte, jak to dopadlo.

číst více…
Jak jsem tunil troubu na pečení chleba litinou z kamen

Jak jsem tunil troubu na pečení chleba litinou z kamen

Co je hodně důležité při pečení chleba? Začátek pečení. Trouba musí být na začátku pořádně rozpálená, aby vložený bochník vyskočil hezky nahoru a nebyla z něj placka. Vložení a zapaření trouby je potřeba udělat rychle. Aby mi po otevření trouby všechno teplo neuteklo pryč, trochu jsem si pomohl. Strčil jsem do ní silný litinový plát ze starých kamen. Podívejte se, jak to dopadlo.

číst více…

1000 odstínů pizzy a Marineta se sušenými rajčaty

Marineta se sušenými rajčaty.

V létě bývám často venku. Pizza je ideální na doplnění energie, vhodná pro rychlé venkovní občerstvení. Ale ne ledajaká! Správné přípravě italské pizzy jsem věnoval hodně času. Teď už „sklízím ovoce” a ladím složení, pátrám po dalších recepturách. Jaké „placky” jsem v posledních dnech upekl?

číst více…
Dejte si pořádnou nakládačku. Jak na kvašené okurky?

Dejte si pořádnou nakládačku. Jak na kvašené okurky?

Když se zakousnete poprvé, ta divoká, slano-kyselá a někdy i dost pikantní chuť nakládaných okurek kvašených v láku, vás možná překvapí. Někoho kvašené okurky odpuzují, jiný je miluje. Já taky. Proto si je už léta pravidelně nakládám. Hned, jakmile se okurky nakládačky objeví na trhu, kupuju je na kila a ukládám do láku. Žádný cukr, řádný ocet, přesto jsou vynikající, hezky křupavé a plné života. Dejte si taky pořádnou nakládačku.

číst více…
Recept 1940: Jahodový piškotový koláč podle babiček

Recept 1940: Jahodový piškotový koláč podle babiček

Rostou vám na zahradě jahody nebo je máte z trhu či samosběru? Část z nich si jistě zaslouží být součástí koktejlu, anebo spořádané jen tak se šlehačkou či tvarohem. Pokud vám ještě nějaké jahody zbudou, šup s nimi do koláče! Na starých receptech od babiček mě baví, že dobroty z nich připravené nejsou přeslazené, jako novější typy moučníků. Proto rád pátrám v archivech, staré recepty z dob 1. a 2. republiky i pozdější doby objevuji a postupně zkouším. Upečte si jahodový piškotový koláč jako od babičky.

číst více…
Trhankovo-špaldový celozrnný kváskový chléb s ořechy a semínky

Trhankovo-špaldový celozrnný kváskový chléb s ořechy a semínky

Trhankovo-špaldový celozrnný chléb s žitným kvasem a kořením je plný vlákniny, ořechů a semínek. Vydrží dlouho vláčný. Ale to asi nezjistíte, protože jej brzy slupnete jako malinu. Ideální k salátům i pod pomazánky. Celozrnný chléb vás zasytí na delší dobu než bílé pečivo, které tělem většinou rychle profičí. Tento chléb si upečete snadno, jde to i v domácí pekárně. Vyzkoušejte recept.

číst více…
Co na chleba? Vyrazte na medvědí česnek a připravte si jarní pomazánku

Co na chleba? Vyrazte na medvědí česnek a připravte si jarní pomazánku

Allium ursinum neboli česnek medvědí je jarní dobrota plná zdraví. Obsahuje vitamín C, fytoncidy, hořčiny, silice a další účinné látky, které podporují trávení, urychlují hojení ran a ničí střevní parazity. Připravte si z něj třeba pomazánku. Zjistěte, kde a jak medvědí česnek najít, na co si dát pozor a co z něj připravit. Čtěte dál.

číst více…