Ze vsi
Blog a recepty
Rýže #1: Arborio, Basmati, divoká, jasmínová i další. Objevte rýži
Rýže, vědecky známá jako Oryza sativa, je druh obiloviny, která je základní potravinou pro více než polovinu světové populace. Tato výživná a univerzální potravina je klíčovou složkou mnoha diet, známá svou schopností adaptace na různé kulinářské techniky a chutě. Rýže může být použitá jako hlavní jídlo, příloha, nebo dokonce i v dezertech, což ukazuje její neuvěřitelnou flexibilitu v kuchyni. Zrna, která spojují svět a obohacují stoly. Zjistěte o rýži více v prvním díle rýžového seriálu.
číst více…3 rady, co dělat se získaným kváskem na chleba, aby přežil
Daroval vám ochotný pekař žitný chlebový kvásek na pečení domácího chleba? Je důležité se o něj dobře postarat, aby vám dobře sloužil. Čtěte 3 rady, jak na to.
číst více…Recept: Lahodná chlebíčková veka, pomalu kynutá
Jaké je české národní oslavové jídlo? Obložené chlebíčky! Jsou mým oblíbeným jídlem, něco jako tuzemská verze španělských jednohubek tapas. Základem lahodných chlebíčků je pořádná veka. Jenže ta „tuková“ z obchodu mi moc nechutná. A protože jsem doposud neobjevil nějaký dobrý recept, postavil jsem svůj. Do receptu jsem zakomponoval své poznatky z pečení francouzského i italského pečiva spojené s delší fermentací těsta. Vyzkoušejte.
číst více…Jak jsem začal s kukuřicí – tortilly a nachos
Produkty z kukuřice mě zajímají už mnoho let, doteď jen jako konzumenta. Tím však nemám na mysli popcorn nebo bourbon, který je z větší části z kukuřice vyrobený taky. Jednou z mých oblíbených je mexická kuchyně, tortilly nebo třeba nachos. Tak jsem si je zkusil vytvořit. Jak to dopadlo?
číst více…16. říjen je Světový den chleba. Co svátek znamená?
16. říjen je každoročně mezinárodním svátkem pekařů – Světový den chleba. Pekaři i cukráři po celém světě pořádají workshopy, přednášky, šíří osvětu. Proč a kdy tento významný den vznikl? Čtěte dál.
číst více…K čemu je dánská metla na těsto neboli brodpisker a jak vám pomůže?
Umíchat, uhníst těsto na domácí chléb, to je někdy pořádná dřina. Pokud pečete ve větším, běžný robot větší dávku těsta hnětat už nezvládá a vařečkou se docela nadřete. Naštěstí existuje šikovný pomocník – Dough Whisk neboli dánská metla, zvaná také brodpisker. Jak vypadá a k čemu se vám hodí? Čtěte dál.
číst více…Druhy mouky #2: Celozrnná, chlebová, světlá, hladká či krupice?
Jaký je rozdíl mezi hladkou a jemnou moukou? Je celozrnná mouka hrubá, polo, anebo hladká? A co je trhanka či otruby? Odhalte v dalším díle o mouce pár záludností, s nimiž se můžete setkat.
číst více…Jak jsem upekl mramorový chléb Šumava
Chléb Šumava je asi nejklasičtější tuzemský chlebový model posledních 50 let. Receptura uvádí zhruba stejný podíl pšeničné a žitné mouky. Už mnoho let jej peču z kvásku. Dá se ještě nějak vylepšit? Pracuju na tom. Mrkněte, jak to dopadlo.
číst více…Upečte si rustikální francouzský chléb – bagety Pain à Ľancienne
Dozlatovo-červena propečené, na povrchu křupavé, uvnitř hezky měkoučké s oky ve voňavé střídě po noční fermentaci těsta. Takové jsou rustikální francouzské chleby – bagety Pain à Ľancienne podle věhlasného pařížského pekaře Philippe Gosselina. Upečte si je taky podle receptu v článku.
číst více…Druhy mouky #1: Pšenice či žito? Kterou vybrat?
Hladká, polohrubá, hrubá. Tím jsem kdysi se svými znalostmi o mouce tak zhruba končil. Dnes používám a prodávám jen hladké mouky asi 10 typů. Které mouky existují, jak se v nich vyznat a na co se hodí? Zjistěte v 1. díle seriálu o mouce.
číst více…Ochutnávka kvašených okurek + tip na fresh salát
Po týdnu uležení a zrání jsem otevřel kvašákovovu 5litrovku, abych zkontroloval stav. Více v krátkém souhrnu + přihazuju tip na salát.
číst více…Jak jsem pekl Casatiello – neapolskou kalorickou nálož
Pravidelně zkouším nové receptury na chleby a pečivo. Tentokrát jsem se zaměřil na italské, neapolské Casatiello. Co to je a jak chutná? Čtěte dál.
číst více…Co je důlkový test u těsta na chléb a jak jej provést
Je už těsto na chleba správně nakynuté či ještě ne? Anebo už je překynuté? Zjistit vám to pomůže jednoduchý důlkový test. Vyzkoušejte podle návodu v článku.
číst více…Jak jsem tunil troubu na pečení chleba litinou z kamen
Co je hodně důležité při pečení chleba? Začátek pečení. Trouba musí být na začátku pořádně rozpálená, aby vložený bochník vyskočil hezky nahoru a nebyla z něj placka. Vložení a zapaření trouby je potřeba udělat rychle. Aby mi po otevření trouby všechno teplo neuteklo pryč, trochu jsem si pomohl. Strčil jsem do ní silný litinový plát ze starých kamen. Podívejte se, jak to dopadlo.
číst více…Proč a čím potírat chleba během pečení?
Má se chléb před pečením potírat či ne? Nebo až během pečení, případně po pečení? A čím vlastně a proč? Všude píší něco jiného, každý domácí pekař to dělá trochu jinak. Co je správně? Odhalte možnosti v článku.
číst více…Pečená jablka – dezert za pár šlupek
Jsou jich plné příkopy a skoro nikdo je nesbírá. Zralá letní žlutozelená jablka můžete konzumovat jen tak. Ale když už jich máte v sobě kila, chce to změnu. Třeba na másle pečená jablka se skořicí a hřebíčkem! Vyzkoušejte.
číst více…1000 odstínů pizzy a Marineta se sušenými rajčaty
V létě bývám často venku. Pizza je ideální na doplnění energie, vhodná pro rychlé venkovní občerstvení. Ale ne ledajaká! Správné přípravě italské pizzy jsem věnoval hodně času. Teď už „sklízím ovoce” a ladím složení, pátrám po dalších recepturách. Jaké „placky” jsem v posledních dnech upekl?
číst více…Jak jsem pekl bagety Pain à Ľancienne podle věhlasného pekaře Philippe Gosselina
Po nějaké době jsem zase pomyslně zamířil do francouzské pekárny a vyzkoušel připravit a upéct bagety se vznešeným názvem Pain à Ľancienne podle věhlasného pekaře Philippe Gosselina, jehož recept představil autor knihy Pekařský učeň Peter Reinhart. Podívejte se, jak to dopadlo.
číst více…Dejte si pořádnou nakládačku. Jak na kvašené okurky?
Když se zakousnete poprvé, ta divoká, slano-kyselá a někdy i dost pikantní chuť nakládaných okurek kvašených v láku, vás možná překvapí. Někoho kvašené okurky odpuzují, jiný je miluje. Já taky. Proto si je už léta pravidelně nakládám. Hned, jakmile se okurky nakládačky objeví na trhu, kupuju je na kila a ukládám do láku. Žádný cukr, řádný ocet, přesto jsou vynikající, hezky křupavé a plné života. Dejte si taky pořádnou nakládačku.
číst více…Křupavé, voňavé, lahodné Grissini – italské tyčinky. Upečte si je
Grissini jsou italské tyčinky, původem z kraje Piemont, z města Lanzo Torinese v metropolitním městě Turín. Správněji jsou spíš hubeným italským křupavým chlebem. Chutnají skvěle k vínu, olivám, pivu, jako předkrm, anebo jen tak samotné na chroupání třeba u italského filmu. Kdo a kdy je vymyslel, jak si Grissini upéct?
číst více…Recept 1940: Jahodový piškotový koláč podle babiček
Rostou vám na zahradě jahody nebo je máte z trhu či samosběru? Část z nich si jistě zaslouží být součástí koktejlu, anebo spořádané jen tak se šlehačkou či tvarohem. Pokud vám ještě nějaké jahody zbudou, šup s nimi do koláče! Na starých receptech od babiček mě baví, že dobroty z nich připravené nejsou přeslazené, jako novější typy moučníků. Proto rád pátrám v archivech, staré recepty z dob 1. a 2. republiky i pozdější doby objevuji a postupně zkouším. Upečte si jahodový piškotový koláč jako od babičky.
číst více…Trhankovo-špaldový celozrnný kváskový chléb s ořechy a semínky
Trhankovo-špaldový celozrnný chléb s žitným kvasem a kořením je plný vlákniny, ořechů a semínek. Vydrží dlouho vláčný. Ale to asi nezjistíte, protože jej brzy slupnete jako malinu. Ideální k salátům i pod pomazánky. Celozrnný chléb vás zasytí na delší dobu než bílé pečivo, které tělem většinou rychle profičí. Tento chléb si upečete snadno, jde to i v domácí pekárně. Vyzkoušejte recept.
číst více…Recept od babiček: Třešňový koláč z roku 1940
Červen je měsícem třešní. Jak z nich pekly babičky lahodný třešňový koláč? Jednoduše. Vyzkoušejte tento recept z roku 1940 a pochutnejte si taky.
číst více…Upečte si jednoduchý celozrnný špaldový chléb – recept
Jak upéct jednoduchý celozrnný špaldový chléb? Přípravu zvládnete za pár minut a stačí vám k tomu jen základní suroviny. Přesto je tento celozrnný kváskový chléb hezky vláčný a lahodný. Tak hurá na něj, zkuste recept v článku.
číst více…Co na chleba? Vyrazte na medvědí česnek a připravte si jarní pomazánku
Allium ursinum neboli česnek medvědí je jarní dobrota plná zdraví. Obsahuje vitamín C, fytoncidy, hořčiny, silice a další účinné látky, které podporují trávení, urychlují hojení ran a ničí střevní parazity. Připravte si z něj třeba pomazánku. Zjistěte, kde a jak medvědí česnek najít, na co si dát pozor a co z něj připravit. Čtěte dál.
číst více…Základní recept na kváskový žitno-pšeničný chléb Šumava
Česká klasika – bochník chleba s tmavší střídou, ovoněný kmínem. Dříve mu říkali „konzumní“, dnes „pšenično-žitný“. Taková je tradiční česká Šumava, které Češi denně snědí tuny. Upečte si svůj domácí kváskový chléb Šumava. Recept v článku.
číst více…Jak rychle a snadno rozdělat zašitý pytel s moukou
Pečete často chleba a kupujete mouku ve větším balení po 5, 10, 15 nebo více kilogramech? Pak asi víte, jak je někdy těžké se do zašitého pytle dostat. Vyzkoušejte jeden jednoduchý a rychlý trik na rozdělání pytle s moukou.
číst více…Upečte si sváteční kváskový světlý výražkový chléb
Světlý, jemný, s měkoučkou střídou ukrytou pod křupavou kůrkou – takový je sváteční světlý výražkový chléb, který nám pekly babičky. Upečte si taky jeden. Vyzkoušejte tento recept.
5 tipů, kde sehnat žitný kvásek na pečení chleba
Chcete začít péct domácí kváskový chleba? Bez kvásku, správně kvasu, to nepůjde. Kde kvásek sehnat? Například u nás Ze vsi, anebo díky kváskové mapě. Zjistěte a vyzkoušejte i další možnosti, jak kvásek získat.
číst více…Co je žitný kvásek či kvas, k čemu slouží a jak o něj pečovat
Žitný kvásek neboli kvas je zásadní složkou pro pečení kváskového chleba. Jak pracuje, jak se o kvásek starat a na co si dát pozor? Čtěte dál.