Okřehek, drobná vodní rostlina, kterou možná znáte z rybníků a stojatých vod, byl nově schválený jako potravina pro uvedení na trh v Evropské unii. Okřehek není jen „žabinec“ z hladiny rybníka, ale i vysoce výživná rostlina s obrovským potenciálem pro lidskou stravu a ekologické zemědělství. Ptáci by mohli vyprávět. Podívejte se, co je tahle vodní čočka zač.
Co je okřehek
Okřehek je plovoucí rostlina, která roste na vodní hladině a zvládá se velmi rychle množit. Právě tato schopnost z něj dělá zajímavý zdroj potravy. Obsahuje až 45 % bílkovin v sušině, což je více než u většiny rostlinných plodin. I proto se mu také říká vodní čočka.
V angličtině je okřehek známý jako duckweed neboli kachní plevel, protože jej hojně konzumují vodní ptáci. Okřehek je příbuzný s rody Spirodela a Wolffia – přičemž Wolffia je nejmenší kvetoucí rostlinou na světě.

Okřehek (Lemna) patří do čeledi árónovitých (Araceae), konkrétně do podčeledi Lemnoideae. Tato čeleď zahrnuje různé rostliny, včetně známých pokojových druhů, jako jsou toulitky (Anthurium) či filodendrony (Philodendron). Podčeleď Lemnoideae zahrnuje extrémně redukované plovoucí rostliny, jako jsou okřehky, jež mají stélkovitý tvar a často postrádají kořeny.
Proč v EU okřehek schválili jako potravinu?
29. ledna 2025 vydali v Evropské komisi Prováděcí nařízení (EU) 2025/153, které oficiálně povoluje prodej a konzumaci okřehku v rámci EU. Posouzení proběhlo pod dohledem Evropského úřadu pro bezpečnost potravin (EFSA), kde potvrdili, že při dodržení pěstebních standardů je okřehek pro lidskou spotřebu bezpečný.
Studie ukázaly, že okřehek může produkovat až šestkrát více bílkovin na hektar než sója, což z něj dělá ekologicky efektivní plodinu.
Ačkoli se o Evropské unii v Česku mnohdy mluví negativně – v poslední době ať už kvůli zákazům plastových brček nebo regulaci topidel – je dobré si občas uvědomit, že právě přísné normy ohledně potravin chrání zdraví spotřebitelů.
Když se schvaluje nová potravina, jako je třeba okřehek, nejde o žádnou rychlou administrativní formalitu. Jedná se o detailně zkoumaný proces, který pomáhá zajistit kvalitu potravin na celém evropském trhu. V případě okřehku to trvalo zhruba 10 let.
Schválené druhy okřehku
Okřehek má více druhů. Schválené pro konzumaci byly Lemna minor – okřehek menší a Lemna gibba – okřehek hrbatý.

Prášek z larev a další nové potraviny
Kromě okřehku se na evropský trh po schválení začátkem roku nově dostává i na bílkoviny bohatý UV-ošetřený prášek z larev potemníka moučného, isomalto-oligosacharidy (sladidlo a vláknina) či glukosyl hesperidin (flavonoid obsažený v citrusových plodech pro využití v potravinových doplňcích).
Zřejmě schválení prášku z potemníka, po častých dotazech zákazníků, bylo v Česku důvodem vydání prohlášení provozovatelů některých mlýnů, že jejich mouka pochází výhradně z obilí. Myslím, že je dobré, když se díky takovým zprávám lidé více zajímají o to, co konzumují.
Nicméně už asi 10 let si můžete na jídlo koupit také cvrčky, sarančata nebo potemníky, a to sušené i v podobě prášku či zmrazené, některé druhy také jako kaši.

Nutriční hodnoty okřehku
Podle oficiálních údajů z nařízení (EU) 2025/153 obsahuje tepelně ošetřený okřehek tyto výživové hodnoty na 100 g čerstvé hmotnosti:
- Voda: 91–95 g.
- Bílkoviny: 1–4 g.
- Sacharidy: 1–3 g.
- Dietní vláknina: 0,5–3 g.
- Popeloviny: 1–2 g.
- Tuky: 0,2–0,6 g.
Obsah vybraných mikroživin:
- Beta-karoten: < 3 160 μg.
- Folát: < 38 μg.
- Fylochinon (vitamin K1): < 46 μg.
- Mangan: ≤ 6 mg/kg.
- Železo: < 53 mg/kg.
- Zinek: < 20 mg/kg.
Nová potravina musí vždy splňovat limity pro kontaminující látky. Například obsah olova nesmí překročit 0,3 mg/kg a kadmia 0,2 mg/kg.
Při schvalování okřehku, jako nové potraviny v Evropské unii, bylo malým zádrhelem k diskusi množství manganu obsaženého v této rostlině. Obsah minerálních látek v okřehku, včetně manganu, totiž závisí na složení vody, ve které vodní čočka roste.
Podle dostupných informací může okřehek obsahovat různé minerální látky, jako jsou vápník, draslík, jód, brom, křemík, železo, měď, mangan, sodík, chlor a vanad. Při posuzování bezpečnosti konzumace okřehku Evropská komise stanovila maximální limity pro obsah těžkých kovů, včetně manganu, aby byla zajištěna vaše bezpečnost.

Vodní čočka jako zdroj B12
V některých studiích autoři uvádějí, že okřehek obsahuje i vitamín B12, což je u podobných rostlin poměrně vzácné. Přítomnost vitamínu B12 v okřehku by mohla být přínosná zejména pro vegany a vegetariány, kteří vyhledávají rostlinné zdroje tohoto vitamínu. Obsah vitamínu B12 v okřehku ale může záviset na podmínkách pěstování a dalších faktorech.
Jak okřehek využít v kuchyni
V Thajsku a Laosu rostlinu podobnou okřehku už dávno konzumují. Druh Wolffia globosa – drobničku, nazývanou kai naam, přidávají do polévek, omáček nebo smaží podobně jako vejce.
Okřehek se dá taky sušit a používat jako proteinový doplněk. V Evropě lze očekávat jeho využití ve smoothie, salátech, polévkách a pečivu. Podobně vypadající prášek – zelený ječmen – je už dnes docela známý a oblíbený.

Můžete si okřehek vypěstovat doma?
Dá se okřehek pěstovat v domácím prostředí? Jasně! Okřehek roste ve větší nádobě s vodou, potřebuje dostatek světla a živin. Pokud jej chcete konzumovat, je důležité zajistit, aby voda byla čistá. Ideálně použijte dešťovou vodu s přidanými minerály pro výživu a občas vodu vyměňte. Taková dešťovka samozřejmě nesmí do záchytné nádoby stékat z eternitové střechy. Pokud okřehek pěstujete v akváriu, můžete využít jako zdroj živin odpadní vodu z chovu ryb. Otázkou ale je, zda na něj pak budete mít chuť. Stačí si však vzpomenout, jak a čím zemědělci hnojí pole.
Kde se dá okřehek koupit
Ačkoli v Evropě zatím není okřehek běžně dostupný, lze očekávat, že se brzy objeví v obchodech se zdravou výživou a na e-shopech. Asijské specializované obchody někdy nabízejí sušený nebo práškový okřehek. V některých zemích je dostupný na Amazonu nebo eBay, ale při nákupu si raději ověřte certifikaci a původ.

Okřehek jako potrava budoucnosti i ve vesmíru
Vědci zkoumají využití okřehku nejen na Zemi, ale i ve vesmíru. NASA a další agentury jej testují jako možný zdroj potravy pro astronauty, protože roste extrémně rychle, je bohatý na bílkoviny a pomáhá chránit lidský organismus před radiací.
Díky svému rychlému růstu a vysokému obsahu bílkovin by mohl být udržitelnou alternativou ke klasickým rostlinným zdrojům proteinu, jako je sója. Možná už brzy uvidíme vodní čočku v nabídce běžných obchodů. Dáte okřehku šanci?