[Nový recept 2025] Jak doma upéct veku, měkkoučkou a nadýchanou, navíc rychle a docela snadno? Česká chlebíčková veka má původ v 19. století. Tehdy se pekaři inspirovali zřejmě francouzskou bagetou. Ale veku přizpůsobili českým chutím a zvyklostem. Na rozdíl od bagety je česká veka měkčí a má jemnější střídku – ideál pro tradiční obložené chlebíčky, jednohubky nebo jako příloha pro zakousnutí k polévkám. Svou popularitu si veka získala hlavně díky tomu, že se stala základem pro český chlebíček, který proslavil lahůdkář Jan Paukert. Sestavil jsem recept jednoduchý a rychlý. Upečte si domácí veku na chlebíčky také.
Máte chuť na chlebíček? U těch domácích vždy víte, co v nich je. A co obsahuje pečivo. Upečte si měkkou domácí veku.

Suroviny na 3 větší veky
- 770 g pšeničné hladké mouky (00 pšeničná mouka nebo vysokolepková „pizza“ mouka).
- 500 ml vlažného mléka (kravského či rostlinného, o teplotě cca 30–35 °C.
- 10 g sušeného droždí (2 vrchovaté čajové lžičky), případně 30 g čerstvého droždí.
- 15 g jemné soli (cca 4 zarovnané lžičky).
- 50 g olivového oleje, slunečnicového oleje, řepkového oleje nebo másla.
- 1 rozšlehané vajíčko na potření před pečením.
- Sezamová semínka na posypání.

Chlebíčková veka – recept:
1) Hydratujte sušené droždí
Nalijte do mísy 200 g (200 ml, 2 deci) mléka nebo rostlinného„nemléka“, které předtím trochu ohřejte, ale nesmí být horké.
Nasypte 10 g sušeného droždí, lehce zamíchejte a trošku posypte moukou. Nechte 10 minut droždí aktivovat (hydratovat).
Tip: Můžete použít i čerstvé droždí, a to zhruba 30 gramů, tedy asi 3/4 kostky. Celá kostka bývá určená na 1 kg mouky.
2) Připravte těsto: smíchejte suroviny, uhněťte a překládejte
Pro snazší smíchání surovin použijte dánskou metlu.
Smíchejte mouku, sůl a připravené droždí v míse. Přidejte zbytek trošku ohřátého mléka a olej nebo máslo.
Vypracujte hladké, pružné těsto. Pro hnětení použijte své ruce nebo kuchyňský robot s hnětacím hákem.
Vypracování těsta ručně trvá přibližně 8–10 minut, s kuchyňským robotem 5–7 minut na střední rychlost. Délka závisí na tom, kdy už je těsto hladké a pružné.
Správnost zpracování těsta můžete ověřit takzvaným testem okenní tabulky.
Cílem správného uhnětení těsta je aktivovat lepek, který pak těsto drží pohromadě. Pokud se vám zdá, že těsto stále moc nedrží, nechte jej zakryté 10 minut odpočinout a pak jen dohnětete. Uvidíte, jak se i za tak krátkou dobu lepek hezky aktivuje a těsto je mnohem pevnější, pružnější.
3) Nechte těsto nakynout v teple
Těsto v míse přikryjte čistou utěrkou nebo lépe potravinovou fólií, aby neunikala vlhkost. Nechte jej kynout na teplém místě (cca 30–35 °C). Máte doma chladněji? Můžete trochu nahřát a po chvíli zase vypnout troubu, a těsto nechat kynout v ní. Pozor, aby nebyla moc horká, změřte teploměrem, že v troubě není více než 40 °C.
Po prvních 20 minutách kynutí těsto jemně vyklopte na pracovní plochu, několikrát přeložte a vraťte zpět do mísy.
Po dalších 20 minutách kynutí opakujte – opět těsto jemně vyklopte na pracovní plochu, několikrát přeložte a vraťte zpět do mísy. Překládání těsta pomáhá rozvinout lepek a zlepšit strukturu těsta.
Celkem bude těsto kynout asi 1 hodinu, dokud nezdvojnásobí svůj objem. Máte-li více, času, nechte klidně kynout déle, jen pozor, aby nepřekynulo. Zkuste důlkový test těsta.
Tip: Kvasnice dobře fungují zhruba od 26 °C. Čím vyšší teplota, tím rychleji těsto kyne. Ale pozor, při teplotě nad 40–45 °C už buňky droždí (kvasnic) umírají.
4) Vytvarujte veky

Po vykynutí těsto jemně vyklopte na pracovní desku nebo vál.
Roztáhněte těsto do obdélníku. Rozdělte na 3 části, jako na obrázku.
Tip: Pokud chcete mít veky přesně stejné, těsto zvažte na kuchyňské váze.

Každou část těsta složte do tvaru veky.

Položte opatrně na pečicí papír, který předtím položíte třeba na kus pevného kartonu, aby se potom daly veky přenést na horký plech.

Přikryjte utěrkou či fólií a nechte dokynout dalších asi 30 minut. Mezitím si nahřejte troubu na 250 °C.

5) Pomažte, upečte veky
Jak už jsem zmiňoval, troubu předehřejte na 250 °C. Před pečením do ní vložte plech, ať se ohřeje.
Vajíčko si před pomazáním vek ohřejte v misce s teplou vodou. Vyklepněte vajíčko, rozmíchejte.

Pomažte veky rozšlehaným vajíčkem pomocí mašlovačky. Můžete posypat semínky sezamu, já použil černý sezam.

Mezitím se plech v troubě hezky nahřál.
Otevřete troubu. Dokynuté, vajíčkem pomazané veky opatrně z kartonu přesuňte i s pečicím papírem na plech.
Tip: Pokud myslíte, že vám to půjde špatně (já mám troubu vysunovací, u té s výklopnými dvířky to může jít hůř), raději plech na chvíli vyndejte z trouby na prkýnko a veky i s papírem na něj v klidu přesuňte a vložte zpět do trouby. Pozor na popálení, chňapka nutností!
Zavřete troubu a nastavení teploty trouby snižte na 180 °C.

Pečte veky 20–25 minut, dokud nejsou veky zlatavé. Průběžně kontrolujte. Pak vyndejte veky z trouby.
Pokud vám trouba nepeče rovnoměrně, můžete v polovině pečení plech z trouby vyjmout, otočit, vložit zpět a dopéct.
Tip: Jak poznat, že jsou veky upečené? Chyťte veku do čisté utěrky, ať se nespálíte. Na spodní stranu poklepejte. Zní to dutě? Pak jsou hotové.

6) Ven z trouby a vychladit
Vyndejte upečené veky z trouby na chladicí mřížku, nenechávejte je chladnout na plechu. Pokud nemáte chladicí mřížku, položte veky přes hranu plechu, ať může pod spodní stranou vek proudit vzduch. Jinak by se spodní strana zapařila.
Tip: Chcete-li mít kůrky veky více křupavou, dejte je chladit do chladnějšího prostoru, v zimě třeba ven, jen pozor na mlsná zvířátka.
Upečené veky nechte vychladnout na mřížce venku v chladu alespoň půl hodiny, lépe hodinu.

Hotovo. Povedly se vám? Teď už stačí jen nakrájet, namazat, obložit, sežrat 🙂 Máte rádi větší chlebíčky? Krájejte veku našikmo.
Příjemnou oslavu a dobrou chuť!