Je už těsto na chleba správně nakynuté či ještě ne? Anebo už je překynuté? Zjistit vám to pomůže jednoduchý důlkový test. Vyzkoušejte podle návodu v článku.
Správně odhadnout, jestli je už chlebové těsto v ošatce dokynuté, není vždy jednoduché. Pokud bude nakynuté málo, chleba po vložení do horké trouby rychle dokyne a může prasknout. Jestliže už je těsto naopak překynuté, místo pěkně kulatého bochníku bude po upečení placka. Zjistěte stav vykynutí chleba jednoduchým důlkovým testem.
Udělejte do těsta prstem 1cm důlek
Máte chlebové těsto v ošatce? Zjistěte, jak je nakynuté. Vmáčkněte do něj prst, asi do hloubky 1 cm. Počkejte pár minut a sledujte, co se s důlkem děje. Pokud nechcete na těsto sahat rukou, navlékněte si chirurgickou rukavici. Anebo udělejte důlek třeba druhou stranou silnější vařečky. Co následuje?
a) Pokud se důlek postupně vyrovnává a mizí – těsto ještě není dokynuté, nechte kynout dál.
b) Jestliže se důlek vyrovnává jen malinko, o pár milimetrů – těsto je vykynuté a připravené na pečení.
c) Když důlek zůstává stále stejný, vůbec se nevyrovnává – těsto je už překynuté, rychle pečte.
Důlkový test se dá použít u kváskového i jiných chlebů, a také u baget či jiného pečiva, které před pečením kyne.
Jak to děláte vy? Podělte se
Používáte také nějaký test, kterým zjišťujete stav vykynutí těsta na domácí chléb? Dejte vědět v komentáři na FB.