3. 2. 2025 | Recepty a postupy
[Nový recept 2025] Jak doma upéct veku, měkkoučkou a nadýchanou, navíc rychle a docela snadno? Česká chlebíčková veka má původ v 19. století. Tehdy se pekaři inspirovali zřejmě francouzskou bagetou. Ale veku přizpůsobili českým chutím a zvyklostem. Na rozdíl od...
27. 1. 2021 | Recepty a postupy
Daroval vám ochotný pekař žitný chlebový kvásek na pečení domácího chleba? Je důležité se o něj dobře postarat, aby vám dobře sloužil. Čtěte 3 rady, jak na to. Postarejte se o svůj nový kvásek Daroval vám ochotný pekař žitný kvásek? Berte to jako poctu....
30. 12. 2020 | Recepty a postupy
Jaké je české národní oslavové jídlo? Obložené chlebíčky! Jsou mým oblíbeným jídlem, něco jako tuzemská verze španělských jednohubek tapas. Základem lahodných chlebíčků je pořádná veka. Jenže ta „tuková“ z obchodu mi moc nechutná. A protože jsem doposud neobjevil...
19. 9. 2020 | Recepty a postupy
Dozlatovo-červena propečené, na povrchu křupavé, uvnitř hezky měkoučké s oky ve voňavé střídě po noční fermentaci těsta. Takové jsou rustikální francouzské chleby – bagety Pain à Ľancienne podle věhlasného pařížského pekaře Philippe Gosselina. Upečte si je taky...
23. 8. 2020 | Recepty a postupy
Je už těsto na chleba správně nakynuté či ještě ne? Anebo už je překynuté? Zjistit vám to pomůže jednoduchý důlkový, prstový test chleba. Vyzkoušejte podle návodu v článku. Správně odhadnout, jestli je už chlebové těsto v ošatce dokynuté, není vždy...
17. 8. 2020 | Recepty a postupy
Má se chléb před pečením potírat či ne? Nebo až během pečení, případně po pečení? A čím vlastně a proč? Všude píší něco jiného, každý domácí pekař to dělá trochu jinak. Co je správně? Odhalte možnosti v článku. Potírání chleba, to je věda. Někdo chléb potírá před...