Trhankovo-špaldový celozrnný chléb s žitným kvasem a kořením je plný vlákniny, ořechů a semínek. Vydrží dlouho vláčný. Ale to asi nezjistíte, protože jej brzy slupnete jako malinu. Ideální k salátům i pod pomazánky. Celozrnný chléb vás zasytí na delší dobu než bílé pečivo, které tělem většinou rychle profičí. Tento chléb si upečete snadno, jde to i v domácí pekárně. Vyzkoušejte recept.
Žitná trhanka plná vlákniny
Co je žitná trhanka? Složením je velice podobná žitné celozrnné mouce. Má však o dost hrubší strukturu, připomíná ovesné vločky. Je bohatým zdrojem vlákniny, která slouží jako potrava pro organismy střevní mikrobioty. Té se dříve říkalo „střevní mikroflóra“. Vědci se v posledních letech shodují, že dobře živená střevní mikrobiota má velký vliv na odolnost imunitního systému, jedná se o jakýsi druhý „mozek“ těla.
Světlé pečivo ze světlých mouk obsahuje vlákniny pouze malinko. Jestliže konzumujete hlavně jen světlé rohlíky, housky, bagety, vaše střevní mikrobiota pak může hladovět. Proto je důležité světlé pečivo pravidelně střídat i s tím celozrnným.
Ve formě i bez ní se dá upéct také celožitný chléb, který je docela mazlavý a po upečení potřebuje ještě asi den odpočívat. Proto žitnou mouku někdy kombinuji se špaldovou celozrnnou moukou, jako v tomto receptu. Ta obsahuje více lepku, chléb drží lépe pohromadě. A když k tomu všemu přidáte lahodné a zdravé ořechy, semínka a voňavé koření, zbouchnete upečenou cihlu skoro na posezení. Tak hurá na to.
Suroviny na trhankovo-špaldový celozrnný kváskový chléb s ořechy a semínky
- Vlažná voda – 400 g (0,4 l)
- Žitný kvas (kvásek) – 100 g (asi tři polévkové lžíce)
- Žitná trhanka nebo žitná celozrnná mouka – 200 g
- Špaldová celozrnná mouka – 200 g
- Jádra vlašských ořechů – 50 g
- Dýňová semínka – 50 g
- Slunečnicová semínka – 50 g
- Sůl jemná – 12 g
- Mletý kmín – 1 lžička
- Mletý koriandr – 1 lžička
- Mletý fenykl – 1 lžička
- Trochu sezamových semínek na posypání
Ořechy, semínka i koření můžete vynechat, ale pak to není ono. Doporučuji použít všechny zmíněné suroviny. Pokud vám chutná chléb voňavější, klidně do těsta dejte od každého koření lžičky dvě.
Postup přípravy celozrnného chleba ve formě
Postup pečení chleba ve formě je jednoduchý. Stačí všechno smíchat dohromady, nechat vykynout a upéct. Forma, v níž peču, má objem 2 litry, čemuž odpovídá i množství použitých surovin v receptu.
Použít můžete jakoukoliv formu – smaltovanou, plechovou, kameninovou, nerezovou i silikonovou. Ale ne každá bude vhodná i do domácí pekárny.
Smíchejte suroviny na chleba
1) Do mísy nalijte vlažnou vodu, vmíchejte žitný kvásek, zamíchejte.
2) Přidejte žitnou trhanku, zamíchejte.
3) Dále nasypte sůl, koření, semínka, zamíchejte.
4) Nakonec nasypte špaldovou celozrnnou mouku, zamíchejte. Míchejte jemně, není potřeba jej dlouho hníst jako chlebové těsto z pšeničné mouky.
5) Chlebové těsto přesuňte do formy na pečení. Vyrovnejte těsto ve formě lžící nebo špachtlí či stěrkou.
6) Formu přikryjte fólií a nechte v klidu alespoň 6 hodin, aby zhruba zdvojnásobilo svůj objem.
Já jsem si oblíbil kynutí chlebového těsta zastudena v ledničce. Suroviny tak mají dostatek času se hezky propojit, enzymy a kvasinky pořádně zapracovat.
Tip na časový plán pro pečení chleba ve formě
Odpoledne smíchám suroviny, těsto přesunu do chlebové formy. Fólií zakrytou formu umístím doprostřed ledničky a nechám přes noc až do rána odpočívat a kynout.
Ráno vyjmu formu z ledničky a ponechávám vytemperovat na pokojovou teplotu a dokynout klidně celé dopoledne. Anebo alespoň 3 hodiny. Když už se těsto blíží k fólii a zdvojnásobilo svůj objem, chléb upeču. Po upečení nechám úplně vychladnout na mřížce, klidně až do rána dalšího dne.
Do uvolněné formy si rovnou namíchám další várku. „Výroba“ jedné kváskové chlebové cihly tedy trvá asi 2–3 dny, ale vyplatí se to. Chléb je pak parádní. Většinu času vzniká sám. Umíchání surovin zabere jen pár minut.
Jak upéct trhankovo-špaldový chléb
Pro pečení chlebových cihel používám starou domácí pekárničku na chléb. Těsto v ní nemíchám a nepoužívám ani původní nádobu, ze které se mi chléb špatně vyndává. Pekárnu používám jen jako malou pícku. Díky tomu nemusím nahřívat velkou troubu.
Chléb ve formě upečete i v klasické troubě. Pečicí formu s vykynutým těstem můžete vložit do předem vyhřáté trouby na 180 °C a péct asi 40 minut. Záleží, jak velkou máte formu na pečení.
K čemu se celozrnný ořechový chléb hodí?
Trhankovo-špaldový ořechový semínkový chléb z kvásku chutná skvěle k sýrům, pomazánkám, ale i k letním salátům či k černým olivám na zakousnutí. Anebo jen tak samotný.
Dobrou chuť!