Umíchat, uhníst těsto na domácí chléb, to je někdy pořádná dřina. Pokud pečete ve větším, běžný robot větší dávku těsta hnětat už nezvládá a vařečkou se docela nadřete. Naštěstí existuje šikovný pomocník – Dough Whisk neboli dánská metla, zvaná také brodpisker. Jak vypadá a k čemu se vám hodí? Čtěte dál.
Mícháte doma často těsto? To řídké se hodně lepí na vařečku a tuhé zase hníst ani moc nejde. Jedině rukama. Ale ruce jsou pak celé olepené, což bývá i jeden z důvodů, proč se řada hospodyněk do pečení chleba raději ani nepouští.
Jak mít během chlebo-akce stále čisté ruce? Vezměte do ruky dánskou metlu. Dánové jí říkají brodpisker. Možná ji používala i vaše babi, pod anglickým označením Dough Whisk. Prolezte půdu, třeba odpočívá ve staré kredenci.
„Dánka“ je speciálně určená na míchání a hnětení těsta na pečivo i chléb. Bývá vyrobená ze silného drátu, s bytelnou dřevěnou rukojetí.
Tahle „holka“ se na první pohled moc nepovedla
Pokud dánskou metlu uvidíte prvně, může její asymetrie navodit dojem, že se tohle náčiní ve výrobě nějak nepovedlo. Že by si vynálezce trochu „přihl“? Kdepak, v tomto případě „pije jako Dán“ neplatí. Tvar drátěných ok metly je vytvořený takto záměrně. Netradiční tvar je výsledkem dlouhého bádání našich předků.
3,5mm nerez a bukové madlo i pro silné ruce
Dánská metla má 3 různě velká oka z ohnutého nerezového 3,5mm drátu. Vydrží hodně. Pro pevný úchop slouží dlouhá, masivní rukojeť z tvrdého bukového dřeva. Celková délka metly je 37 centimetrů. Možná by se s ní dal hrát i badminton. Největší z ok má průměr 85 mm.
Jen 5% odpor oproti vařečce
Mezery mezi oky jsou tak akorát. Díky tomu těsto umícháte poměrně lehce. U některých výrobců se dočtete, že dánská metla má pouze 5% odpor vůči těstu oproti běžné placaté vařečce. Vařečka navíc mívá o dost slabší rukojeť, takže hníst s ní těsto je jako za trest.
Míchejte husté „hroudy“ i hydratované „lepidlo“
S dánskou metlou umícháte poměrně hutná těsta, například z žitné i celozrnné mouky. Ale také s ní v pohodě zvládnete naopak dost řídké, hodně hydratované a lepivé těsto. Takové přesně potřebujete, pokud si chcete pochutnat třeba na francouzském rustikálním chlebu – bagetách Pain à Ľancienne podle věhlasného pařížského pekaře Philippe Gosselina.
Vmícháte semínka, ovoce, ořechy i čoko
Pomocí metly zvládnete do těsta vmíchat také semínka, bylinky, koření, ořechy, kousky ovoce, cibule či sýru nebo čokolády.
Dánskou metlu vyčistí každá štětka
Jak metlu vyčistit? Doporučuji metlu na těsto hned po práci umýt pod tekoucí vodou pomocí štětky na nádobí. Jde to dobře. Pokud na to zapomenete a necháte těsto na metle zaschnout, namočte ji na nějakou dobu do sklenice s vodou a nechte odmočit. Pak už půjde umýt v pohodě.
S „dánkou“ otočíte koblihy i knedlíky
Dánská metla je velkou pomocnicí nejen každého pekaře a pekařky, ale hodí se i kuchařům. Dobře se s ní otáčejí a vytahují koblížky z oleje nebo otáčejí knedlíky v horké vodě.
Dánská metla z Česka
Metla s dánským názvem brodpisker – důležitý pekařský pomocník – který si můžete rovnou objednat zde, pochází z české dílny. Žádný drek z Asie, který se vám rozsype při prvním větším záběru v těstě na Šumavu.
Kvalita české dánské metly je zaručena a ověřena během letité praxe. Všechny výrobky a suroviny, které na shopu Zevsi pořídíte, osobně dlouhodobě ověřujeme a používáme.
Tip: Peče někdo u vás doma? Dánská metla je parádní dárek!
Chcete se dál dřít s mísením těsta vařečkou nebo si to ulehčíte po dánsku?