Popis
Dánská metla na ruční hnětení těsta – generacemi ověřený pomocník do kuchyně, nutná výbava každého pekaře a pekařky. Dough Whisk používaly i naše babičky. Dánové jí říkají brodpisker. Česká kvalita z bukového dřeva a nerezi. Zjistěte více.
Čím hníst těsto? Místo vařečky použijte „dánku“
Jak mísit a hnětat těsto, když nemáte po ruce hnětací robot? Vařečkou to jde špatně, plocha vařečky má velký odpor. Těsto se moc nedá hnětat ani klasickou metlou. Je slabá, její drátky snadno ohnete.
Těsto můžete sice hnětat i rukama, jenže potom strávíte dost času jejich čištěním. A není škoda těsta, které vám na rukou ulpí?
Dánská hnětací metla je to pravé, co vám ulehčí dřinu při mísení a hnětení těsta na domácí kváskový chléb, pečivo, ale i řídkých a hodně lepivých těst.
Takzvanou Dough Whisk používaly i naše babičky. Možná nějakou na půdě ve staré kredenci po babičce najdete. Dánové jí říkají také brodpisker.
Na první pohled může asymetrie „dánky“ navozovat dojem, že se toto náčiní ve výrobě nějak nepovedlo. Ale to je naopak záměr. Netradiční tvar je výsledkem dlouhého bádání našich předků.
Promísíte a uhnětete tužší i řídká a lepivá těsta, vmícháte semínka
Správná dánská metla má tři různě velká oka z velice pevného nerezového drátu. Někteří výrobci uvádějí, že hnětací plocha dánské metly je o 95 % menší než u plochy vařečky. Nemá tak skoro žádný odpor, přesto s ní těsto hnětete skoro jako po másle.
S dánskou metlou umícháte a provzdušníte i hutnější těsto na chléb nebo pečivo. Ideální je také na řídká, hodně hydratovaná a lepivá těsta, například na francouzské rustikální bagety.
Pomocí dánské hnětací metly zvládnete do těsta rovnoměrně vmíchat i přísady, koření, semínka, ovoce, ořechy nebo čokoládu.
Díky použité konstrukci metly ji snadno vyčistíte například štětkou na nádobí a opláchnete vodou. Pokud na to zapomenete a těsto na metle zaschne, stačí ji nechat odmočit ve vodě. Pak už půjde umýt dobře.
Dánská metla z české dílny se hodí i na koblihy a knedlíky
Dánská metla Sonix pochází z české výrobny náčiní do kuchyně. Je z odolného 3,5mm nerezového drátu, s masivním dřevěným bukovým držadlem.
Hnětací metla se vám hodí také pro otáčení koblih při smažení, k manipulaci nebo vytahování uvařených knedlíků z horké vody.
Parametry dánské metly
- Délka: 37 cm
- Průměr hnětací hlavice: 8,5 cm
- Materiál: nerezový drát tloušťky 3,5 mm, bukové dřevo, barva hnědý ořech
- Hmotnost: 100 g
- Záruka: 2 roky
Míchejte a hněťte těsto na chléb i pečivo pohodlněji s dánskou metlou.