Rostou vám na zahradě jahody nebo je máte z trhu či samosběru? Část z nich si jistě zaslouží být součástí koktejlu, anebo spořádané jen tak se šlehačkou či tvarohem. Pokud vám ještě nějaké jahody zbudou, šup s nimi do koláče! Na starých receptech od babiček mě baví, že dobroty z nich připravené nejsou přeslazené, jako novější typy moučníků. Proto rád pátrám v archivech, staré recepty z dob 1. a 2. republiky i pozdější doby objevuji a postupně zkouším. Upečte si jahodový piškotový koláč jako od babičky.

Na piškotový koláč 1940 se vám hodí

Suroviny na jahodový piškotový koláč.
Suroviny na jahodový piškotový koláč.

Pro těsto piškotového koláče

  • 140 g (krupičkové) polohrubé pšeničné mouky,
  • 140 g cukru krupice, používám raději nebělený, přírodní řepný cukr,
  • 1 lžíce vody (šťávy) z ovoce, pokud nějaká je,
  • 4 vejce,
  • kůra z ⅛ citrónu – jistější je BIO citrón, anebo sušená citronová kůra v prášku,
  • 1 lžíce studené vody – nalijete ji do bílků před šleháním.

Pro výplň koláče s jahodami

  • 500 g čistých jahod bez stopek nebo jiné měkké ovoce či bobule,
  • anebo 120 g sušeného ovoce, v zimě třeba sušené meruňky,
  • 20 g cukru krupice,
  • 1 lžička vanilkového cukru na posypání.

Na vymazání formy

  • 20 g másla,
  • 20 g mouky na vysypání dortové formy – ideální je průměr formy 23 cm.
Piškotový koláč s jahodami před pečením.
Piškotový koláč s jahodami před pečením.

Návod na přípravu piškotového koláče s jahodami

1) Opatrně smíchejte 500 g jahod + 20 g cukru pro náplň, já přidávám ještě špetku vanilkového prášku. Náplň ponechte bokem.

2) Zapněte troubu, nastavte 180 °C.

3) Utřete spolu základ těsta – 140 g cukru + 4 žloutky + nastrouhanou citronovou kůru + 1 lžíci šťávy z ovoce.

4) Ušlehejte ze 4 bílků sníh, před šleháním do bílků nalijte 1 lžíci studené vody.

5) Vmíchejte ušlehaný sníh z bílků do základu těsta, společně s polohrubou moukou. Vše jemně zamíchejte.

6) Dortovou formu vymažte máslem a vysypejte moukou (polohrubou nebo krupicí).

7) Do těsta naskládejte jahody či jiné ovoce, můžete posypat vanilkovým cukrem.

8) Koláč upečte do růžova ve středně vyhřáté troubě na 180 °C, pečte asi 45 minut, průběžně kontrolujte stav upečení pomocí špejlového testu.

9) Po upečení koláč vyjměte z trouby, nechte vychladnout, můžete pak jemně „pro oko“ posypat moučkovým cukrem.

10) Pochutnejte si.

Dáte si jahodový koláč?
Dáte si jahodový koláč?

Zimní tip pro čerstvý koláč – použijte sušené ovoce

Za okny zrovna sněží? Použijte do koláče sušené ovoce. 500 g čerstvého ovoce nahraďte 120 g sušeného ovoce. Vhodné jsou například sušené meruňky. V době moderní seženete i mrazem sušené, lyofilizované jahody.

Večer před přípravou koláče sušené meruňky nebo jiné sušené ovoce namočte přes noc do studené vody, kterou malinko oslaďte cukrem.

Druhý den, před přípravou koláče, namočené meruňky krátce povařte asi 3 minuty a nechte vystydnout. Pak s nimi už pracujte stejně jako s čerstvým ovocem.

Jahodový koláč v piškotovém těstě.
Jahodový koláč v piškotovém těstě.

Dobrou chuť!