Žitný kvásek neboli kvas je zásadní složkou pro pečení kváskového chleba. Jak pracuje, jak se o kvásek starat a na co si dát pozor? Čtěte dál.
Pečení kváskového chleba bez kvásku moc nejde. Můžete místo kvásku použít například droždí, ale to není ono.
Co je žitný kvásek neboli kvas
I když se této směsi mouky a vody lidově říká „kvásek“, správně je to „kvas“. Obsahuje kvasinky, enzymy a bakterie, jež spolu fermentují těsto, které tak dobře kyne. Pokud kvásek přidáte do mouky s vodou, začne to tam všechno spolu reagovat, oživnou mikroorganismy v mouce a celá směs začne pracovat, nabývat.
Fermentace: Cukry, alkohol a CO2
Během kynutí si kvasinky v kvásku díky enzymům vytvářejí ze škrobu v mouce složité a následně jednoduché cukry. Je to jejich krmivo. Při fermentaci – kvašení – vzniká také alkohol. Ten dobře ucítíte, když zapomente kvásek ve sklenici pravidelně dokrmovat a po nějaké době sklenici s kváskem otevřete. Dalším produktem fermentace je CO2, které těsto hezky kypří.
Kvásek pravidelně dokrmujte a skladujte v ledničce
Pokud žitný kvásek ve sklenici uložíte do chladu ledničky, proces fermentace se zpomalí. Potom kvas stačí pořádně „nakrmit“ dvakrát týdně. To uděláte tak, že do kvásku přilijete trochu vody, přisypete pár lžic žitné chlebové mouky a promícháte. Konzistence by měla být ve výsledku asi taková, jako hustší bramborová kaše.
Za pár dní kvásek dosypané „krmení“ zase spotřebuje a zřídne. Pak je opět potřeba dokrmit. Část z kvásku budete také muset vždy vyjmout a použít třeba na pečení chleba. Jinak by vám sklenice brzy přetekla.
Cítíte z kvásku silný odér lihu? Má hlad. Dokrmte
Jestliže vás po otevření kváskové sklenice přes nos „praští“ silná lihová vůně, kvásek potřebuje dokrmit.
Udržujte kvásek trvale
Pečujte o svůj kvásek jako o zlato. Pokud jej pravidelně dokrmíte, bude vám sloužit mnoho let.
Kvásek na kyselo i nápoj kvas
Na co dalšího, kromě pečení chleba, se žitný kvásek hodí? Upečete s ním i sladké pečivo, uvaříte kyselo a připravíte i nápoj kvas. Někdy příště popíšu tyto dobroty více.
Žitný kvásek Pepin Ze vsi pracuje po světě
Můj kvásek se jmenuje Pepin Ze vsi. Založil jsem jej v roce 2012 a od té doby už díky němu pečou další pekaři. Kromě okolí v Českém ráji slouží i na Malorce, v Itálii a dalších zemích Evropy.
Pokud s pečením domácího kváskového chleba či pečiva začínáte, Pepin ze vsi je připraven pomoci i vám. Napište si o něj e-mailem na info@zevsi.cz. Připravím vám skleničku s kváskem, ať můžete začít rychle péct.
Kvásek dobrým lidem dávám jako pomocnou výbavu do začátků. Není to žádný oficiální a laboratorně testovaný produkt a neprodávám jej. Kvásek poskytuji zdarma, anebo například výměnou za fotku vašeho chleba. Až se vám první voňavý kousek podaří.
Může se hodit
Jestliže si objednáte mouku nebo jiné produkty Ze vsi s naším dovozem, anebo si je vyzvednete ve výdejně Ze vsi, můžeme vám kvásek přibalit. Kvásek bohužel není možné posílat poštou.
Ať vám kvásek dlouho pomáhá k voňavým pecnům a bochníkům!