Trhankovo-špaldový celozrnný chléb s žitným kvasem a kořením je plný vlákniny, ořechů a semínek. Vydrží dlouho vláčný. Ale to asi nezjistíte, protože jej brzy slupnete jako malinu. Ideální k salátům i pod pomazánky. Celozrnný chléb vás zasytí na delší dobu než bílé pečivo, které tělem většinou rychle profičí. Tento chléb si upečete snadno, jde to i v domácí pekárně. Vyzkoušejte recept.

Žitná trhanka plná vlákniny

Co je žitná trhanka? Složením je velice podobná žitné celozrnné mouce. Má však o dost hrubší strukturu, připomíná ovesné vločky. Je bohatým zdrojem vlákniny, která slouží jako potrava pro organismy střevní mikrobioty. Té se dříve říkalo „střevní mikroflóra“. Vědci se v posledních letech shodují, že dobře živená střevní mikrobiota má velký vliv na odolnost imunitního systému, jedná se o jakýsi druhý „mozek“ těla.

Žitná trhanka připomíná ovesné vločky.
Žitná trhanka připomíná ovesné vločky.

Světlé pečivo ze světlých mouk obsahuje vlákniny pouze malinko. Jestliže konzumujete hlavně jen světlé rohlíky, housky, bagety, vaše střevní mikrobiota pak může hladovět. Proto je důležité světlé pečivo pravidelně střídat i s tím celozrnným.

Ve formě i bez ní se dá upéct také celožitný chléb, který je docela mazlavý a po upečení potřebuje ještě asi den odpočívat. Proto žitnou mouku někdy kombinuji se špaldovou celozrnnou moukou, jako v tomto receptu. Ta obsahuje více lepku, chléb drží lépe pohromadě. A když k tomu všemu přidáte lahodné a zdravé ořechy, semínka a voňavé koření, zbouchnete upečenou cihlu skoro na posezení. Tak hurá na to.

Špaldová celozrnná jemná mouka.
Špaldová celozrnná jemná mouka.

Suroviny na trhankovo-špaldový celozrnný kváskový chléb s ořechy a semínky

Suroviny na trhankovo-špaldový celozrnný kváskový chléb.
Suroviny na trhankovo-špaldový celozrnný kváskový chléb.
  • Vlažná voda – 400 g (0,4 l)
  • Žitný kvas (kvásek) – 100 g (asi tři polévkové lžíce)
  • Žitná trhanka nebo žitná celozrnná mouka – 200 g
  • Špaldová celozrnná mouka – 200 g
  • Jádra vlašských ořechů – 50 g
  • Dýňová semínka – 50 g
  • Slunečnicová semínka – 50 g
  • Sůl jemná – 12 g
  • Mletý kmín – 1 lžička
  • Mletý koriandr – 1 lžička
  • Mletý fenykl – 1 lžička
  • Trochu sezamových semínek na posypání
Jádra vlašských ořechů pro ořechový chléb.
Jádra vlašských ořechů pro ořechový chléb.

Ořechy, semínka i koření můžete vynechat, ale pak to není ono. Doporučuji použít všechny zmíněné suroviny. Pokud vám chutná chléb voňavější, klidně do těsta dejte od každého koření lžičky dvě.

Postup přípravy celozrnného chleba ve formě

Postup pečení chleba ve formě je jednoduchý. Stačí všechno smíchat dohromady, nechat vykynout a upéct. Forma, v níž peču, má objem 2 litry, čemuž odpovídá i množství použitých surovin v receptu.

Žitný kvas / kvásek.
Žitný kvas / kvásek.

Použít můžete jakoukoliv formu – smaltovanou, plechovou, kameninovou, nerezovou i silikonovou. Ale ne každá bude vhodná i do domácí pekárny.

Smíchejte suroviny na chleba

1) Do mísy nalijte vlažnou vodu, vmíchejte žitný kvásek, zamíchejte.

2) Přidejte žitnou trhanku, zamíchejte.

Přidaná jádra vlašských ořechů, dýňová a slunečnicová semínka do těsta na chleba.
Přidaná jádra vlašských ořechů, dýňová a slunečnicová semínka do těsta na chleba.

3) Dále nasypte sůl, koření, semínka, zamíchejte.

Mletý koriandr, kmín a fenykl chléb hezky ovoní.
Mletý koriandr, kmín a fenykl chléb hezky ovoní.

4) Nakonec nasypte špaldovou celozrnnou mouku, zamíchejte. Míchejte jemně, není potřeba jej dlouho hníst jako chlebové těsto z pšeničné mouky.

Nakonec přidejte špaldovou mouku.
Nakonec přidejte špaldovou mouku.

5) Chlebové těsto přesuňte do formy na pečení. Vyrovnejte těsto ve formě lžící nebo špachtlí či stěrkou.

Celozrnný chléb po přesunutí do formy na pečení.
Celozrnný chléb po přesunutí do formy na pečení.
Celozrnný chléb ve formě před kynutím.
Celozrnný chléb ve formě před kynutím.

6) Formu přikryjte fólií a nechte v klidu alespoň 6 hodin, aby zhruba zdvojnásobilo svůj objem.

Před kynutím formu na chléb zakryjte fólií, ať chlebové těsto nevysychá.
Před kynutím formu na chléb zakryjte fólií, ať chlebové těsto nevysychá.

Já jsem si oblíbil kynutí chlebového těsta zastudena v ledničce. Suroviny tak mají dostatek času se hezky propojit, enzymy a kvasinky pořádně zapracovat.

Tip na časový plán pro pečení chleba ve formě

Odpoledne smíchám suroviny, těsto přesunu do chlebové formy. Fólií zakrytou formu umístím doprostřed ledničky a nechám přes noc až do rána odpočívat a kynout.

Trhankovo-špaldový celozrnný chléb se semínky po vykynutí.
Trhankovo-špaldový celozrnný chléb se semínky po vykynutí.

Ráno vyjmu formu z ledničky a ponechávám vytemperovat na pokojovou teplotu a dokynout klidně celé dopoledne. Anebo alespoň 3 hodiny. Když už se těsto blíží k fólii a zdvojnásobilo svůj objem, chléb upeču. Po upečení nechám úplně vychladnout na mřížce, klidně až do rána dalšího dne.

Chléb „brick“ – žitno-špaldová cihla, posypaná sezamem.
Chléb „brick“ – žitno-špaldová cihla, posypaná sezamem.

Do uvolněné formy si rovnou namíchám další várku. „Výroba“ jedné kváskové chlebové cihly tedy trvá asi 2–3 dny, ale vyplatí se to. Chléb je pak parádní. Většinu času vzniká sám. Umíchání surovin zabere jen pár minut.

Jak upéct trhankovo-špaldový chléb

Pro pečení chlebových cihel používám starou domácí pekárničku na chléb. Těsto v ní nemíchám a nepoužívám ani původní nádobu, ze které se mi chléb špatně vyndává. Pekárnu používám jen jako malou pícku. Díky tomu nemusím nahřívat velkou troubu.

Chléb „brick“ – žitno-špaldová cihla.
Chléb „brick“ – žitno-špaldová cihla.

Chléb ve formě upečete i v klasické troubě. Pečicí formu s vykynutým těstem můžete vložit do předem vyhřáté trouby na 180 °C a péct asi 40 minut. Záleží, jak velkou máte formu na pečení.

Žitně trhankový, špaldový chléb z kvásku.
Žitně trhankový, špaldový chléb z kvásku.

K čemu se celozrnný ořechový chléb hodí?

Trhankovo-špaldový ořechový semínkový chléb z kvásku chutná skvěle k sýrům, pomazánkám, ale i k letním salátům či k černým olivám na zakousnutí. Anebo jen tak samotný.

Žitný trhankový, špaldový chléb z kvásku s tvarohovo-bylinkovou pomazánkou.
Žitný trhankový, špaldový chléb z kvásku s tvarohovo-bylinkovou pomazánkou.

Dobrou chuť!