Červen je měsícem třešní. Jak z nich pekly babičky lahodný třešňový koláč? Jednoduše. Vyzkoušejte tento recept z roku 1940 a pochutnejte si taky.
Starou kuchyni mám v oblibě. Sbírám prvorepublikové i starší pekařské recepty a postupně je zkouším na vlastní chuť. Většinou jsou dobře sestavené a dá se podle nich péct „na první dobrou“. Jen je potřeba někdy porozumět terminologii. Například, tehdejší „krupičková mouka“ je dnešní pšeničná polohrubá mouka.
Třešňový měsíc je v plném proudu, tak hurá do pečení!
Recept na jednoduchý třešňový koláč
Máme na zahradě starou ranou třešeň. Někdy je třešněmi obalená, některý rok nemá žádné. Tentokrát nám jich pár darovala. Jsou lahodné i čerstvé, ale výtečně chutnají také na koláči podle babiček.
Nejprve třešně odpeckovávám. Používám odpeckovávač Tescoma. Práce s ním je rychlá, ale úspěšnost odpeckování odhaduji tak na 70 procent. Asi tak ve třech třešních z deseti pecka zůstane. Raději proto pak třešně ještě ručně prohlížím, protože kousnout do pecky není nic příjemného.
Hotovo, třešně mám bez stopek a bez pecek. Po očištění zbydou asi tak ⅔ hmotnosti načesaných třešní. Pro tento recept na třešňový koláč je potřeba půl kila třešní, takže je dobré načesat zhruba 0,7 kg.
Suroviny na lahodný třešňový koláč podle babiček
- 500 g odpeckovaných třešní nebo višní
- 4 vejce
- 200 g másla + troška na vymazání formy
- 200 g cukru krupice
- 200 g polohrubé pšeničné mouky + troška na vysypání formy
- Trocha vanilky (není nutná)
- Moučkový cukr na posypání (není nutný)
Jak jsem psal, je to jednoduchý recept. Více surovin netřeba.
Postup přípravy: Třešňový koláč 1940
1) 200 g změklého másla utřete třeba vidličkou či placatou vařečkou.
2) Nasypte k máslu 200 g cukru a trošku vanilky. Používám vanilkový prášek, který mi známá dovezla z ostrova Mauricius, ale myslím, že troška vanilkového cukru bude taky v pohodě.
3) Ze 4 vajec oddělte žloutky. Žloutky přidejte k máslu s cukrem.
4) Hezky těstový základ utřete. Babičky třely asi 20 minut.
5) Rozpalte si troubu na 180 °C.
6) Z bílků ze 4 vajec ušlehejte tuhý sníh.
7) Přidejte sníh do těstového základu, jemně zamíchejte.
8) Nakonec po troškách nasypte 200 g prosáté pšeničné polohrubé mouky.
9) Zamíchejte a těstová směs je hotová.
10) Formu vymažte máslem a vysypejte polohrubou moukou. Na tento recept jsem použil dortovou formu o průměru 24 cm. Hodila by se však ještě o něco větší, aby mělo těsto slabší vrstvu.
11) Nalijte těsto do formy, uhlaďte placatou vařečkou, špachtlí. Vrstva by měla mít výšku asi 1,5 cm, ale záleží na průměru pečicí formy.
12) Vyskládejte do formy nahoru na těsto odpeckované třešně.
13) Pečte zhruba 45 minut v troubě o teplotě 180 °C. Průběžně kontrolujte špejlí, jestli už je koláč upečený. Pokud se po zapíchnutí do koláče už na špejli těsto nelepí, je koláč hotový.
14) Po vyjmutí z trouby nechte vychladnout, nakonec můžete posypat práškovým cukrem.
Dobrou chuť!
Pochlubte se koláčem na sítích
Chutná vám koláč? Pochlubte se. Nasdílejte nám fotku na Facebook Ze vsi, anebo na instagram s hashtagem #zevsicz