Má se chléb před pečením potírat či ne? Nebo až během pečení, případně po pečení? A čím vlastně a proč? Všude píší něco jiného, každý domácí pekař to dělá trochu jinak. Co je správně? Odhalte možnosti v článku.
Potírání chleba, to je věda. Někdo chléb potírá před pečením, někdo při pečení, jiný vůbec nebo až po upečení chleba. Vodou, mlékem, olejem, pivem,… Proč se postupy liší, kdo se v tom má vyznat?
Každý pekař používá svůj vyzkoušený postup. Myslím, že je to tak v pořádku. Jak se ale rozhodnout, kdy a čím domácí chléb potírat, když s pečením domácího chleba začínáte?
Trochu pekařské fyziko-chemie napoví
Důvodů, proč chléb potírat, může být více:
• aby se chléb v troubě hezky „dofoukl“,
• aby na něm držela semínka a koření,
• aby se kůrka leskla,
• aby měl pecen měkčí kůrku.
Třeba vás napadne i nějaký další důvod.
Čím chleba potírat?
Na potírání chleba se hodí cukrářský nebo jiný štětec vhodný pro styk s potravinami. Anebo třeba husí brko, pokud vám to s ním půjde.
Základní potírací kapalinou je voda. Ale pečivo můžete potírat i rozšlehaným žloutkem, rozšlehaným celým vejcem (bez skořápky) nebo například mlékem. A taky pivem, vínem, olejem, prostě čím je libo.
Jaký má potírání chleba vliv na výsledný bochník
• Když chléb potřete vodou ještě před pečením, zvlhne. Je dobré jej pak hned šupnout do trouby nebo pece, jinak může „spadnout” a bude z něj placka.
• Po potření vodou před pečením můžete chléb posypat semínky a kořením – kmínem, mákem, sezamem, slunečnicovými nebo dýňovými semínky. Budou na chlebu držet.
• Potíráním chleba během pečení docílíte jeho zvlhčení a oddálíte tak začátek tvrdnutí kůrky. Zároveň ale troubu ochladíte, což nemusí být žádoucí.
• Jestliže chleba potřete asi 10 minut po upečení slanou vodou, bude kůrka měkčí a sůl zvýrazní její chuť.
• A taky nemusíte potírat chléb vůbec ničím. Ale pamatujte na to, že vláha je při pečení důležitá.
Chybí vám štětec? Tak chléb postříkejte
Pokud vám ve výbavě chybí štětec nebo jiné náčiní na potírání, můžete chléb postříkat rozprašovačem na rostliny. Je však bezpečnější koupit si jiný než ten, který používáte na květiny. Chleba okořeněný hnojivem na muškáty by asi nechutnal moc dobře.
Resumé: potírat netřeba, zapařit nutné
Chléb potírat nemusíte vůbec. Ale aby mohl pecen po vložení do trouby krásně dokynout a vzrůst, potřebuje k tomu správně zapařit. O tom zase příště.
Natíráte, kropíte, stříkáte chleba? Kdy, jak, čím?
Dejte vědět v komentáři na FB, jak postupujete. Třeba tím pomůžete i dalším domácím pekařům.
Ať vám to peče!