Jsou jich plné příkopy a skoro nikdo je nesbírá. Zralá letní žlutozelená jablka můžete konzumovat jen tak. Ale když už jich máte v sobě kila, chce to změnu. Třeba na másle pečená jablka se skořicí a hřebíčkem! Vyzkoušejte.

Vždy v půli léta se podél okresních silniček letité jabloně obsypají letními jablky. Ještě v dobách nedávných se u příkopů začaly rojit žigulíky a jejich početné posádky vyrážely na sklizeň. V kufrech s otevřenými víky pak pytle načesaných a posbíraných jablek sběrači vozili do výkupu na moštování.

Letní jablka od okresní silničky.

Dnes už žigulíky vidět u příkopů nebývají, ale jabloně rodí dál. A jablka jsou stále parádní. Když jdu kolem na procházku, pár kilo si jich nasbírám. Přijde mi to lepší než kupovat jablka v supermarketu. Po okresních silnicích už takový provoz není a auta na olovnatý benzín ze silnic dávno vymizela. Škoda nechat jablka shnít.

Co s nimi? Třeba hodit na plech a upéct. Pokud tak už nečiníte, vyzkoušejte.

Recept na pečená jablka – letní i podzimní

1) Jablka očistěte, omyjte. Špatná místa okrojte.

Omytá jablka od okresky z příkopu.

2) Rozpulte je. Jádřinec, bubáka i stopku vyhoďte.

Půlkulaté vykrajovátko je na vykrajování jádřinců parádní.

3) Vymažte si plech máslem. Půlky jablek naskládejte na plech kulatou stranou dolů.

4) Posypte horní stranu skořicí, mletým hřebíčkem, třeba i anýzem nebo perníkovým kořením. Pokud chcete sladší, posypte je navíc jemně cukrem.

Rozpůlená jablka posypte skořicí, hřebíčkem, anýzem.

5) Půlky jablek otočte, aby byla půlkulatá strana nahoře. Posypte kořením druhou stranu také.

Posypte kořením i druhou straně půlek jablek.

6) Podlijte jablka na plechu zhruba 0,2 vody.

7) Pečte ve vyhřáté troubě asi na 180 °C zhruba 30–45 minut, kontrolujte, aby se pečená jablíčka nespálila. V případě potřeby ještě v průběhu pečení podlijte vodou.

Jablka pečte ve středně vyhřáté troubě asi 40 minut.

8) Hotovo? Plech s jablky vyjměte. Konzumujte ještě teplá, ale skvěle chutnají i chlazená.

Pečená jablka – dezert skoro zadarmo.

Dobrou chuť!