Allium ursinum neboli česnek medvědí je jarní dobrota plná zdraví. Obsahuje vitamín C, fytoncidy, hořčiny, silice a další účinné látky, které podporují trávení, urychlují hojení ran a ničí střevní parazity. Připravte si z něj třeba pomazánku. Zjistěte, kde a jak medvědí česnek najít, na co si dát pozor a co z něj připravit. Čtěte dál.
Kde najít medvědí česnek
Brzy na jaře, když jsou ještě stromy bez listů, najdete medvědí česnek většinou v listnatých lesích, kolem potoků nebo na podmáčených loukách blízko řek. Nejčastěji roste ve stinných a vlhčích místech, v písčitohlinitých a jílovitých půdách. U nás v Českém ráji na něj chodíme od dubna do května k řece Jizeře.
Poznáte jej snadno. Roste zpravidla v houfech, porosty medvědího česneku pokrývají větší plochy. V Česku roste česnek medvědí pravý a česnek medvědí ukrajinský. V kuchyni využijete oba.
Co když se splete s konvalinkami?
Někteří lidé se něco sbírat na louce bojí. Kolují totiž informace, že si můžete medvědí česnek splést s konvalinkami, jejichž květy sice hezky voní, ale jsou jedovaté.
Že se jedná o česnek medvědí, poznáte docela snadno. Utrhněte jeden list – nať a rozemněte v ruce. Voní po česneku? Je to česnek! Klidně i ochutnejte.
Listy medvědího česneku, správně nať, bývá o něco lesklejší než u konvalinek. Navíc většinou ze země roste jen jeden list, kdežto listů konvalinek vyráží z jednoho stonku více. Ale toho si nemusíte vždy všimnout.
Zaměnit se dá i s ocúnem jessením, který je prudce jedovatý. Mívá o něco vyšší listy.
- Medvědí česnek – lahodný a zdraví – typická česneková vůně a chuť, bílé květy s okvětními lístky, lesklejší nať (listy), kvete na jaře.
- Konvalinka vonná – voňavá, ale jedovatá – konvalinková vůně, květy vypadající jako …konvalinka, kvete na jaře.
- Ocún jesenní – prudce jedovatý – vyšší, větší listy, růžové až fialové květy, kvete na podzim.
Spolehlivě medvědí česnek poznáte podle typické česnekové vůně nebo podle bílých květů s lístky. Pokud však střídáte během jednoho sběru více lokalit, dejte pozor, aby vám ruce nevoněly od předchozího sběru. Pak by test vůní mohl být zavádějící.
Když medvědí česnek odkvete, mívá pak více hořkou chuť. Je lepší jej proto sbírat před květem.
Tip: Vezměte si na pomoc zkušenějšího sběrače, který vám prozradí svoje lokality. Příště už půjdete najisto.
Proč je to česnek medvědí?
Kromě lidí si na medvědím česneku pochutnává i zvěř. A také jej prý mají rádi medvědi. Tak bacha, ať nějakého nepotkáte.
Sbírejte od dubna do května
Nejvíce účinných látek má rostlina na začátku květu. Vybírejte si spíš čerstvé, sytě zelené listy – nať. My na česnek vyrážíme ráno, kdy jej ještě pokrývá rosa.
Medvědí česnek si můžete zasadit i doma, pokud máte na zahradě nějaké stinné a vlhčejší místo. Kromě natě sbírají babky kořenářky na podzim i cibulky medvědího česneku.
Co když už odkvetl?
Pokud už v nížinách medvědí česnek odkvetl, můžete zkusit štěstí ve vyšších nadmořských polohách, v podhůří hor. Většinou tam všechno kvete později.
Medvědí česnek seženete i na trhu
Další možností, jak medvědí česnek získat, je vyrazit na farmářské trhy. Občas tam zelináři nabízejí i bylinky, včetně medvědího česneku. Je však otázkou, kam na něj chodí, jakým způsobem jej sbírají nebo jestli jej pěstují na zahradě. Zeptejte se.
Sklízejte ohleduplně, v chladu vydrží
Při sběru medvědího česneku buďte ohleduplní k přírodě. Po porostu nešlapejte a nasbírejte si jen tolik listů, kolik opravdu spotřebujete. Z každé rostlinky utrhněte jen jeden nebo dva lístky, ať mají šanci dorůst nové.
Když medvědí česnek celý nespotřebujete, vydrží vám čerstvý ve sklenici s troškou vody, uložený v ledničce.
Do jakých dobrot se medvědí česnek hodí?
Medvědí česnek má příjemnou vůni i chuť. Není tak palčivý jako česnek kuchyňský (Allium sativum). Pro použití v gastronomii se vám hodí zelená nať.
Dobře chutná jako koření do polévek, omáček, salátů, výtečný je i čerstvý jen tak na chlebu s máslem. Lahodné je pesto z medvědího česneku s olivovým olejem a vlašskými ořechy.
Medvědí „čaj“
Pokud 2 šálky natrhané natě zalijete litrem vína či jiným alkoholem a necháte vyluhovat, budete mít po užívání tohoto lektvaru sílu možná jako medvěd. Ale konzumujte raději po lžičkách.
Recept: Připravte si jarní pomazánku s tvarohem a medvědím česnekem
Umíchejte jednoduchou jarní pomazánku z medvědího česneku. Je to výborná a zdravá svačina jen z pár surovin. Na čerstvý chléb parádní.
Suroviny na jarní pomazánku
- 250 g polotučného tvarohu,
- větší svazek listů medvědího česneku,
- pepř černý mletý,
- jemná sůl.
Postup přípravy tvarohovo-medvěďo-česnekové pomazánky
Nať medvědího česneku opláchněte vodou, oklepejte. Část medvědího česneku si ponechte na posypání. Zbytek nasekejte nožem. Smíchejte s tvarohem, dochuťte solí a trochou mletého černého pepře.
Pomazánku namažte na čerstvě upečený chléb Šumava a posypejte medvědím česnekem. Mmmm, zdravá lahoda!
Časem ještě doplníme recept na pesto.
Dobrou chuť.
Máte tip na další recept s medvědím česnekem?
Napište nám e-mailem na info@zevsi.cz nebo sdílejte na náš Facebook Ze vsi. Až to půjde, otestujeme a třeba doplníme i sem.
Pomazánku a fotky s ní připravila produktová fotografka Lenka.