Ošatka na kynutí chleba, kulatá, přírodní pedig, větší, na 1,5 kg těsta

325 

Ručně vyrobená větší kulatá ošatka na 1,5 kg chlebového těsta z přírodního pedigu – tradiční výrobek Slovácka. Chleba v ošatce dobře kyne. Upečte si krásně vytvarovaný voňavý pecen chleba.

Skladem (dostupné na objednávku)

Popis

Ručně vyrobená větší kulatá ošatka na 1,5 kg chlebového těsta z přírodního pedigu – tradiční výrobek Slovácka. Chleba v ošatce dobře kyne. Upečte si krásně vytvarovaný voňavý pecen chleba.

Kvalitní ošatka na kynutí chleba je důležitá, pokud chcete péct domácí chléb pravidelně. Pekařská ošatka dodá chlebu tvar a obtiskne do těsta svoji strukturu. Pecen chleba pak krásně vypadá.

Ošatka na chleba ze Slovácka 

Košikáři ze Slovácka ošatky na chleba vyrábějí z pedigu o síle cca 8 mm. Ošatky v jejich mistrných rukách vznikají ručně, tradičními postupy. Materiál pedig pochází z tropického ratanu. Pedigové ošatky jsou pevné, odolné, těsto na chléb i pečivo v nich dobře kyne.

Ručně vyráběné ošatky na chleba jsou certifikované jako Tradiční výrobek Slovácka.

Ošatku na kynutí vyčistíte vyklepnutím nebo jemným kartáčem

Ošatky na pečení chleba z pedigu snadno vyčistíte. Stačí z nich po každém kynutí případný zbytek mouky vyklepnout. Chcete-li, můžete ošatku na chléb občas zasucha vykartáčovat jemným kartáčem. Snadné čištění je velkou výhodou například oproti ošatkám z mořské trávy či slámy, které se hůře čistí a mohou proto plesnivět.

Ošatky z pedigu i v profi pekárnách

Pedigové ošatky na pečení chleba používají pekaři i ve větších profesionálních pekárnách. Jsou oblíbené pro velkou odolnost, trvanlivost, prodyšnost a dobré kynutí chlebového těsta.

Podle čeho vybrat vhodnou velikost pekařské ošatky?

Velikost ošatky se udává podle hmotnosti těsta, které v ní necháte kynout. Stačí, když sečtete hmotnost všech použitých surovin. Odhadnete to i podle množství mouky. Například z půl kilogramu mouky upečete přibližně kilogramový pecen nebo bochník chleba. Aby byl z mouky chleba, patří k ní ještě voda, kvásek či droždí, sůl, kmín. V součtu to pak vyjde zhruba na jeden kilogram.

Jak s ošatkou pracovat

Ošatku před vložením těsta vysypejte například chlebovou či celozrnnou moukou. Vyválené těsto do ní opatrně položte, můžete jemně posypat moukou i z vrchu. Ošatku s těstem umístěte na klidné místo a přikryjte utěrkou nebo fólií, aby těsto nevysychalo. Těsto na pečivo s droždím potřebuje k dobrému vykynutí teplo. Naopak chlebové těsto s kváskem může kynout i v chladu.

Po vykynutí těsta jej opatrně z ošatky vyklopte na rozpálený plech. Doporučujeme použít pečicí papír. Pecen či bochník můžete ještě rychle na horní straně naříznout, aby nepraskl po straně. Následuje pečení podle zvolené receptury.

Pozor: Ošatku nikdy nevkládejte do horké trouby, nemyjte vodou ani v myčce na nádobí.

Informace

  • Větší ošatka na chleba, kulatý tvar – na pecen chleba
  • Použití: maximálně na 1,5 kg těsta
  • Vnitřní rozměry – spodní: Ø 18 cm
  • Vnitřní rozměry – vrchní: Ø 23,5 cm
  • Původ: Košíkářství ze Slovácka, Česká republika
  • Materiál: přírodní pedig
  • Ošatky jsou vyráběné ručně, rozměry a hmotnost se mohou mírně lišit
  • Ošatka slouží pouze ke kynutí těsta, nikoliv na pečení v troubě
  • Vyvarujte se mytí vodou, ošatka nepatří do myčky nádobí
  • Čistěte pouze vyklepnutím či jemným kartáčem

Dodejte chlebu krásnou strukturu ručně vyrobené ošatky z přírodního pedigu.

Další informace

Hmotnost 0.21 kg
Rozměry 255 × 255 × 70 mm