Popis
Ručně vyrobená oválná ošatka na 0,5 kg těsta, na bagetu nebo veku z přírodního pedigu – tradiční výrobek Slovácka. Těsto v ošatce dobře kyne. Upečte si krásně vytvarované voňavé bagety a veky.
Kvalitní ošatka na kynutí těsta je důležitá, pokud chcete péct domácí bagety či veky pravidelně. Pekařská ošatka dodá těstu tvar a obtiskne do něj svoji strukturu. Bageta a veka pak krásně vypadá.
Ošatka na bagetu a veku ze Slovácka
Košikáři ze Slovácka ošatky na chleba, bagety a veky vyrábějí z pedigu o síle cca 8 mm. Ošatky v jejich mistrných rukách vznikají ručně, tradičními postupy. Materiál pedig pochází z tropického ratanu. Pedigové ošatky jsou pevné, odolné, těsto na chléb i pečivo v nich dobře kyne.
Ručně vyráběné ošatky na chleba jsou certifikované jako Tradiční výrobek Slovácka.
Ošatku na kynutí vyčistíte vyklepnutím nebo jemným kartáčem
Ošatky na kynutí z pedigu snadno vyčistíte. Stačí z nich po každém kynutí případný zbytek mouky vyklepnout. Chcete-li, můžete ošatku na pečivo občas zasucha vykartáčovat jemným kartáčem. Snadné čištění je velkou výhodou například oproti ošatkám z mořské trávy či slámy, které se hůře čistí a mohou proto plesnivět.
Ošatky z pedigu i v profi pekárnách
Pedigové ošatky na pečivo používají pekaři i ve větších profesionálních pekárnách. Jsou oblíbené pro velkou odolnost, trvanlivost, prodyšnost a dobré kynutí chlebového těsta.
Podle čeho vybrat vhodnou velikost pekařské ošatky?
Velikost ošatky se udává podle hmotnosti těsta, které v ní necháte kynout. Stačí, když sečtete hmotnost všech použitých surovin. Odhadnete to i podle množství mouky. Například z půl kilogramu mouky upečete přibližně kilogramový pecen nebo bochník chleba. Aby byl z mouky chleba, patří k ní ještě voda, kvásek či droždí, sůl, kmín. V součtu to pak vyjde zhruba na jeden kilogram.
Tato ošatka na bagety a veky je určená pro 0,5 kg těsta.
Jak s ošatkou pracovat
Ošatku před vložením těsta vysypejte například chlebovou či celozrnnou moukou. Vyválené těsto do ní opatrně položte, můžete jemně posypat moukou i z vrchu. Ošatku s těstem umístěte na klidné místo a přikryjte utěrkou nebo fólií, aby těsto nevysychalo. Těsto na pečivo s droždím potřebuje k dobrému vykynutí teplo. Naopak chlebové těsto s kváskem může kynout i v chladu.
Po vykynutí těsta jej opatrně z ošatky vyklopte na rozpálený plech. Doporučujeme použít pečicí papír. Pecen, bochník či pečivo můžete ještě rychle na horní straně naříznout, aby neprasklo po straně. Následuje pečení podle zvolené receptury.
Pozor: Ošatku nikdy nevkládejte do horké trouby, nemyjte vodou ani v myčce na nádobí.
Informace
- Ošatka na kynutí vek, baget, oválný tvar – na bagetu a veku
- Použití: maximálně na 0,5 kg těsta
- Vnitřní rozměry – spodní: 39 × 5 cm
- Vnitřní rozměry – vrchní: 43 × 9,5 cm
- Původ: Košíkářství ze Slovácka, Česká republika
- Materiál: přírodní pedig
- Ošatky jsou vyráběné ručně, rozměry a hmotnost se mohou mírně lišit
- Ošatka slouží pouze ke kynutí těsta, nikoliv na pečení v troubě
- Vyvarujte se mytí vodou, ošatka nepatří do myčky nádobí
- Čistěte pouze vyklepnutím či jemným kartáčem
Dodejte bagetám krásnou strukturu ručně vyrobené ošatky z přírodního pedigu.