Popis
Žitná výražková mouka je nízko vymletá mouka, světlejší než žitná chlebová. Kromě voňavého bochníku se hodí také pro pečení rohlíků a pečiva, perníku, na vdolky, buchty a další vzácnější chvíle.
Žito je prastará obilovina, typická pro oblast Evropy. Postupně jej z polí vytlačuje šlechtěná pšenice. Žitná chlebová mouka má vysoký podíl minerálních látek a méně lepku než mouka pšeničná. Proto se pro přípravu chleba typu „Šumava“ standardně míchá s pšeničnou moukou v poměru 1:1, anebo 60 % žitné mouky na 40 % mouky pšeničné.
Můžete si upéct také 100% žitný chléb. Aby držel tvar, doporučujeme použít pečicí formu. Žitnou mouku je lepší před mísením těsta provzdušnit prosátím, těsto pak lépe kyne.
Žitná mouka dobře udržuje vlhkost. Domácí chléb je hezky šťavnatý, vláčný, trvanlivější.
Mouka pochází z české produkce, v BIO kvalitě.
Výživové hodnoty ve 100 g
- Energetická hodnota: 1470 kJ / 352 kcal
- Tuky: 0,4 g, z toho nasycené mastné kyseliny 0 g
- Sacharidy: 78 g, z toho cukry 8,2 g
- Bílkoviny: 4,8 g
- Vláknina: 6,1 g
- Sůl: 0 g
- Mouka přirozeně obsahující lepek
- Skladování: Skladujte na temném, chladném a suchém místě
- Výrobce: PROBIO
Upečte si domácí kváskový chléb, perník i buchty.