16. říjen je Světový den chleba. Co svátek znamená?

16. říjen je Světový den chleba. Co svátek znamená?

16. říjen je každoročně mezinárodním svátkem pekařů – Světový den chleba. Pekaři i cukráři po celém světě pořádají workshopy, přednášky, šíří osvětu. Proč a kdy tento významný den vznikl? Čtěte dál. Po II. světové měli lidé hlad. Budiž chléb Po...
Jak jsem upekl mramorový chléb Šumava

Jak jsem upekl mramorový chléb Šumava

Chléb Šumava je asi nejklasičtější tuzemský chlebový model posledních 50 let. Receptura uvádí zhruba stejný podíl pšeničné a žitné mouky. Už mnoho let jej peču z kvásku. Dá se ještě nějak vylepšit? Pracuju na tom. Mrkněte, jak to dopadlo. Chleba Šumava je klasika...
Druhy mouky #1: Pšenice či žito? Kterou vybrat?

Druhy mouky #1: Pšenice či žito? Kterou vybrat?

Hladká, polohrubá, hrubá. Tím jsem kdysi se svými znalostmi o mouce tak zhruba končil. Dnes používám a prodávám jen hladké mouky asi 10 typů. Které mouky existují, jak se v nich vyznat a na co se hodí? Zjistěte v 1. díle seriálu o mouce. Mouka se dá...
Ochutnávka kvašených okurek + tip na fresh salát

Ochutnávka kvašených okurek + tip na fresh salát

Po týdnu uležení a zrání jsem otevřel kvašákovovu 5litrovku, abych zkontroloval stav. Více v krátkém souhrnu + přihazuju tip na salát. Naložené kvašené okurky už trochu změkly, ale díky vloženým křenovým listů jsou stále hezky křupavé. Budou křupavé až do konce,...