Pečete často chleba a kupujete mouku ve větším balení po 5, 10, 15 nebo více kilogramech? Pak asi víte, jak je někdy těžké se do zašitého pytle dostat. Vyzkoušejte jeden jednoduchý a rychlý trik na rozdělání pytle s moukou.
Časem, když se do pečení chleba pustíte, stane se z toho skoro rutina. Pečivo možná přestanete kupovat úplně a budete si péct vlastní. Mouka pak ale mizí docela rychle. Kdo má ty kilové mini pytlíky pořád rozbalovat?
Tohle si asi zažil každý, kdo začal kupovat mouku ve větších pytlích, které ve mlýnech často zašívají zašívacím strojem.
Jelikož jeden ze mlýnů, který nám mouku dodává, zatím nemá expediční linku na pytlování, pořídili jsme si také jeden takový ruční průmyslový zašívací stroj. Pytle s některými moukami pro naše zákazníky si občas zašíváme sami přímo ve mlýně, aby byla expedice rychlejší.
Pro zašívání pytlů se používá pevná průmyslová nit. Jenže, jak se do takto zašitého pytle dostat? Buď můžete celou zašitou část odstřihnout, ale pak se pytel špatně uzavírá. Záleží, kolik je v něm mouky.
Anebo se můžete pokusit nit vypárat malými nůžkami či páráčkem, který používají švadleny. To vám však asi zabere dost času a kousky nitě budou všude. Možná i v mouce.
Zkuste raději tento postup, jak na zašitý pytel
1) Konec nitě na kraji pytle trochu povytáhněte.
2) Prostřihněte očka nitě.
A pak odstřihněte na obou koncích pytle nit, ale pozor, ať neprostřihnete pytel.
3) Zkuste z jedné strany za jeden z konců nitě zatáhnout.
Pokud to nejde, zatáhněte za jiný konec, anebo vyzkoušejte zatáhnout za některý z konců nitě na druhé straně pytle.
4) Zázrak! Jak taháte, nit z pytle vylézá jako po másle.
Celou ji vytáhnete během chvilky.
A je to!
Teď už se do pytle s moukou dostanete snadno, už žádné kousky rozstříhané nitě a zdržující párání. Až budete takto rozdělávat třeba desátý pytel, možná časem vypozorujete, za jaký konec nitě je potřeba tahat a půjde vám to ještě rychleji.
Povedlo se? Hurá do přípravy chlebového těsta!