Produkty z kukuřice mě zajímají už mnoho let, doteď jen jako konzumenta. Tím však nemám na mysli popcorn nebo bourbon, který je z větší části z kukuřice vyrobený taky. Jednou z mých oblíbených je mexická kuchyně, tortilly nebo třeba nachos. Tak jsem si je zkusil vytvořit. Jak to dopadlo?
Kukuřice patří, společně s pšenicí a rýží, mezi nejpěstovanější plodiny na světě. Je potravou lidí i zvířat a dá se z ní připravit mnoho dobrot. Například kukuřičné placky – tortillas.
Kukuřice neobsahuje lepek. To je její výhodou, ale zároveň nevýhodou. Mohou jí sice konzumovat celiaci, ale těsto z kukuřičné mouky špatně drží pohromadě, spíš vůbec.
Aztékové kukuřici nixtamalizovali
Už staří Aztékové používali metodu označenou záhadným termínem nixtamalizace. Vařili kukuřici s vápnem, čímž docílili její změkčení a oddělení slupky, zlepšení stravitelnosti i chuti, zvýšení nutriční hodnoty kukuřice a také usnadnění vstřebávání důležitého niacinu neboli vitamínu B3, kdysi známého jako PP – Pellagra Preventive factor.
Evropané hladověli
Když Evropané kukuřici přivezli a začali pěstovat, proces nixtamalizace neznali. Lidé, pro které byla kukuřice hlavním zdrojem potravy, kvůli tomu často trpěli podvýživou, nemocí zvanou pelagra, protože jejich organismus z kukuřice nedokázal všechny potřebné látky přijmout.
Kukuřičná mouka na tortilly by měla být nixtamalizovaná, aby byly placky lépe stravitelnější. Díky této úpravě prý také těsto lépe drží u sebe. Ještě jsem to neměl možnost vyuzkoušet.
Prozatím jsem nixtamalizovanou mouku v Česku nekoupil. Řešením asi bude pořídit kukuřičnou mouku dováženou z Mexika.
Tortily i bez nixtamalizace?
Dají se vytvořit tortilly i z „obyčejné“ nenixtamalizované kukuřičné mouky? Ano! Podívejte se na fotky. I když se zdá, že kukuřičné těsto se při jakékoliv manipulaci rozpadne, protože neobsahuje lepek, řešení existuje.
Vyladil jsem si postup, aby se placky vyrobit daly. Použil jsem jemně mletou kukuřičnou bio mouku od českého výrobce. Mrkněte, jak to dopadlo.
Postup tvorby s moukou z kukuřice ještě ladím, nyní zkouším kukuřičné těsto fermentovat, což by mohlo být alternativou nixtamalizace. Až se to povede a dostanu se k nějakému rozumnému výsledku, sepíšu zase recept.
Od tortillas k nachos
Kukuřičné tortilly jsou výtečné třeba pro přípravu tacos – tradičního mexického jídla. Zatím ladím salsu a náplň. Ale placky z kukuřičné mouky se hodí ještě na něco. Na nachos!
Nachos jsou malé kukuřičné trojúhelníčky, které si můžete namáčet v různých omáčkách, pikantních dipech. Nachos původně vznikly právě z tortill, ale o tom zase někdy příště.
¡Bueno provecho!