Ze vsi

Blog a recepty

Jak jsem upekl mramorový chléb Šumava

Jak jsem upekl mramorový chléb Šumava

Chléb Šumava je asi nejklasičtější tuzemský chlebový model posledních 50 let. Receptura uvádí zhruba stejný podíl pšeničné a žitné mouky. Už mnoho let jej peču z kvásku. Dá se ještě nějak vylepšit? Pracuju na tom. Mrkněte, jak to dopadlo.

číst více…
Jak jsem tunil troubu na pečení chleba litinou z kamen

Jak jsem tunil troubu na pečení chleba litinou z kamen

Co je hodně důležité při pečení chleba? Začátek pečení. Trouba musí být na začátku pořádně rozpálená, aby vložený bochník vyskočil hezky nahoru a nebyla z něj placka. Vložení a zapaření trouby je potřeba udělat rychle. Aby mi po otevření trouby všechno teplo neuteklo pryč, trochu jsem si pomohl. Strčil jsem do ní silný litinový plát ze starých kamen. Podívejte se, jak to dopadlo.

číst více…

1000 odstínů pizzy a Marineta se sušenými rajčaty

Marineta se sušenými rajčaty.

V létě bývám často venku. Pizza je ideální na doplnění energie, vhodná pro rychlé venkovní občerstvení. Ale ne ledajaká! Správné přípravě italské pizzy jsem věnoval hodně času. Teď už „sklízím ovoce” a ladím složení, pátrám po dalších recepturách. Jaké „placky” jsem v posledních dnech upekl?

číst více…